از سوي ديگر، تحقق اين موضوع ابعاد مختلف اقتصادي و سياسي خواهد داشت از جمله اينکه ورود هر گردشگر خارجي 20 شغل ايجاد ميکند، روزانه دستکم 600 دلار براي کشور ارزآوري دارد و نيز ضريب بالاي امنيت ملي کشورمان را به رخ جهانيان ميکشد.
گردشگري؛ بهترين صنعتي که ميتوان جايگزين نفت کرد
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري معتقد است که گردشگري بهترين صنعت براي جايگزيني با نفت است و با رونق آن ميتوان به کاهش اتکا به درآمدهاي نفتي اميدوار بود.
«سيد حسن موسوي» بررسي کارشناسان را مويد لزوم تقويت صنعت گردشگري به عنوان بهترين راهکار کاهش اتکا به درآمدهاي نفتي ميداند.
معاون رئيسجمهور اتکا به درآمدهاي نفتي را از زمان پيدايش نفت در ايران و بيش از 100 سال پيش عنوان ميکند که برنامهريزيهاي پيشين براي کاهش آن، بنا به دلايلي، هرگز به مرحله اجرا نرسيده است.
به گفته وي، پس از پيروزي انقلاب اسلامي، کاهش اتکا به درآمدهاي نفتي به شکل جدي مطرح شد که البته بحرانهاي سالهاي اول انقلاب و بعد از آن وقوع جنگ تحميلي باز هم فرصت عملياتي شدن اين برنامهريزيها را نداد.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ميگويد که پس از پايان جنگ و خصوصا در دولت نهم و دهم تلاشها براي کاهش اتکا به درآمدهاي نفتي به شکلي جدي دنبال شد و از بهترين اين راهکارها جايگزيني صنعت گردشگري با صنعت نفت است.
وي لايحه بودجه تنظيم شده در چند سال اخير از سوي دولت را نشاندهنده کاهش اتکا به درآمدهاي نفتي ميداند.
به گفته موسوي، در همين زمينه برنامههايي جدي از سوي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري تدوين شده که يکي از آنها تلاش براي عملياتي شدن موضوع لغو رواديد با 60 کشور خارجي است و حتي در همين زمينه توافقهاي اوليه با وزارت امور خارجه نيز صورت گرفته است.
توليد 6 ميليون بشکه نفت تا سال 2025
به گفته مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، تا سال 2025 توليد نفت در ايران به 6 ميليون بشکه در روز خواهد رسيد.
با توجه به اين که در حال حاضر بهاي نفت حدودا معادل 125 دلار براي هر بشکه است و هر گردشگر روزانه دستکم 600 دلار هزينه ميکند، قطع وابستگي به نفت با کمک گردشگري به حضور حدود 36 ميليون گردشگر نياز دارد.
بديهي است حضور اين تعداد گردشگر به امکانات و زيرساختهاي خدمات اقامتي و رفاهي شايان توجهي نيازمند است.
توسعه گردشگري از صادرات نفت جلوگيري ميکند
معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در اين خصوص معتقد است که توسعه صنعت گردشگري ميتواند موجب حفظ ذخاير نفت و گاز در کشور شود.
«منوچهر جهانيان» توسعه صنعت گردشگري را زمينهساز تحولات گسترده در کشور از جمله جلوگيري از صادرات نفت و گاز و حفظ اين ذخاير ملي براي نسلهاي آينده ميداند.
به گفته وي، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري قطعا شعار امسال و تاکيدات مقام معظم رهبري در ابتداي سال مبني بر حمايت از توليد ملي را سرلوحه برنامهريزيهاي خود قرار خواهد داد.
تبديل شهرهاي زيارتي به مناطق آزاد مذهبي
معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با اشاره به تبديل شهرهاي زيارتي کشور به مناطق آزاد زيارتي و گردشگري، حمايت هيات دولت و رئيسجمهور را در سال 91 زمينهساز تبديل شهرهاي مقدس مشهد، قم و شيراز به شهرهاي آزاد زيارتي و گردشگري ميداند چرا که بر اساس اين طرح، زائران و گردشگران خارجي ميتوانند بدون گرفتن رواديد به اين شهرها سفر کنند.
جهانيان اجراي اين طرح را همچنين موجب رونق صنعت گردشگري در کشور و افزايش چشمگير ورود گردشگران خارجي به کشور برميشمرد.
به اعتقاد وي، مسوولان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استانها بايد با جذب اعتبارات مناسب براي توسعه گردشگري در کشور و منطقه خود فعالتر از هميشه عمل کنند تا به اين هدف برسيم.
خدمات گردشگري؛ مهم اما پنهان
يکي از بخشهاي مهم در حوزه گردشگري، سرويسدهي به گردشگران است که با وجود اهميت فوقالعادهاش همواره از نظرها پنهان مانده است.
به گفته «غلامرضا کيامهر»، کارشناس مسائل اقتصادي، با بررسيهاي صورت گرفته، در حال حاضر گردش مالي سالانه صنعت گردشگري در جهان - يعني مقدار پولي که گردشگران هر سال براي سفر به نقاط مختلف دنيا هزينه ميکنند - حدود يکهزار ميليارد دلار است که بيش از 50 درصد آن نصيب رستورانها و مراکز پذيرايي و اقامتي ميشود. اگر ما هم بتوانيم به درستي از جاذبههاي گردشگري کشورمان استفاده کنيم، ميتوانيم سهم بالايي از گردش مالي گردشگري جهان را در اين زمينه به کشور خود اختصاص دهيم.
به گفته وي، بر اساس طبقهبنديهاي صورت گرفته از سوي سازمانهاي جهاني، کشور ما از نظر جاذبههاي گردشگري تاريخي و طبيعي جزو 10 کشور برتر جهان است و در ميان اين 10 کشور برتر، ايران در رتبههاي نخست قرار دارد.
بنابراين گزاف نيست اگر بگوييم براي جذب سهم درخور توجه از درآمدهاي گردشگري ضروري است زمينه و امکانات لازم را براي حضور گردشگران و به ويژه گردشگران فرهنگي و مذهبي مهيا کنيم تا از درآمدهاي نفتي که در مقاطع مختلف با چالشها و بحرانآفرينيهاي سياسي مواجه ميشود، بينياز شويم.
گردشگري؛ بهترين گزينه براي رهايي از اقتصاد تکمحصولي
اقتصادهاي تکمحصولي امروزه ضربهپذيرترين اقتصادهاي جهان هستند و در کشور ما گردشگري بهترين جايگزين براي رهايي از اقتصاد تکمحصولي و وابسته به نفت است.
«جمشيد حمزهزاده»، استاد دانشگاه علامه طباطبايي، نفت را يک انرژي تجديدناپذير و رو به پايان ميداند و اعتقاد دارد که کشور ما ناچار به انتخاب جايگزيني براي آن است.
به اعتقاد اين فعال حوزه گردشگري، زيرساختهاي موجود کشور در حوزههاي اقامتي و پذيرايي به ميزان کافي پاسخگوي گردشگران است و افزايش ورود گردشگران به ايران به مديريت زيرساختهاي موجود، ايجاد تسهيلاتي در صدور ويزا و تردد، تعيين بازارها و اقداماتي مانند آن نياز دارد.
حمزهزاده همچنين معتقد است ايجاد زيرساختهاي جديد گردشگري بايد بر اساس نياز گردشگران و باهدف انجام شود تا هم سرمايهگذار و هم گردشگران دچار مشکل نشوند.
وي ميگويد: «يکي از بازوهاي توسعه گردشگري، دفاتر خدمات مسافرتي هستند. اين مراکز با تعريف مسيرهاي سفر به مراکز ديدني، امکان انتخاب را براي گردشگران فراهم ميکنند.»
گردشگري؛ کارخانه بدون دود، ارزآور و اشتغالزا
بناهاي تاريخي به جا مانده از دورههاي گذشته، نه تنها نمادها و نشانههاي ملي و هويت تاريخي ما به شمار ميآيند بلکه هر کدام ميتوانند بدون صرف هزينههاي اضافه به کارخانههايي بدون دود با محصولاتي نامرئي بدل شوند.
رئيس انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرتي تهران ورود گردشگر به کشور را صادراتي نامرئي ميداند.
به اعتقاد وي، توليد محصول در کارخانه گردشگري نه تنها به مواد اوليه زيادي نيازمند نيست، بلکه همه ملزوماتش را نيز درون خود توليد ميکند.
«اکبر غمخوار» خريد محصولات صنايع دستي از سوي گردشگران را نيز مصداق عملي نامگذاري سال 91 از سوي مقام معظم رهبري ميداند که نه تنها هويت فرهنگي و ملي کشور را حفظ ميکند بلکه اشتغالزا و ارزآور نيز به شمار ميآيد.
وي با اشاره به وجود تعداد زيادي از فارغالتحصيلان در کشور، توسعه گردشگري را موجب جذب آنها به حوزه گردشگري و کاهش شمار بيکاران ميداند.
به گفته اين فعال گردشگري، تبليغات در رسانههاي جمعي معتبر دنيا و شرکت در نمايشگاههاي بينالمللي از مهمترين اقدامات براي معرفي ظرفيتهاي گردشگري کشور است.
وي تسهيل ورود گردشگران را نيز مهم ميداند چرا که گام نخست در انتخاب هر مسير گردشگري، تسهيل تردد از جمله تهيه رواديد و وجود امکانات است.
غمخوار ايجاد باور ملي در توسعه گردشگري و همکاري تمام نهادها را نيز در اين برنامه مهم ميداند.
اتکا به درآمدهاي نفتي؛ مانع اصلي رشد گردشگري
عضو کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي نيز اتکاي مسوولان کشور به درآمد حاصل از فروش نفت را دليل اصلي نداشتن برنامهريزي و سرمايهگذاري نکردن در ساير حوزههاي درآمدي مانند گردشگري ميداند.
به اعتقاد «محمدرضا خباز»، رونق گردشگري يکي از راههاي جذب سرمايهگذاري خارجي است و بر همين اساس در همه کشورها براي گردشگر فرش قرمز پهن ميکنند.
نماينده کاشمر، بردسکن و خليلآباد در مجلس شوراي اسلامي وجود اماکن مذهبي ايران را از جمله قوتهاي حوزه گردشگري کشور ميداند که ظرفيت ارزآوري شايان توجهي نيز دارند. وي معتقد است در شرايطي که ايران بايد بعد از عربستان و عراق در جايگاه سوم گردشگري مذهبي قرار داشته باشد، کشور سوريه تمهيداتي را براي جلب گردشگر در نظر گرفته و توانسته است در اين ردهبندي به جايگاه خوبي دست يابد.
به گفته عضو کميسيون اقتصادي مجلس، تا زماني که درآمدهاي ناشي از صادرات نفت وجود دارد، فرصت رشد از ساير حوزههاي اقتصادي به خصوص گردشگري گرفته ميشود و براي جايگزيني گردشگري با نفت بايد صادرات نفت قطع شود.
ميترا يزدچي
انتهای پیام/